´´Potrzeba matka wynalazkow´´– stad tez pomysl na moj autorski krem al´a tiramisu. Dwa zoltka pozostale po icingu nie mogly sie zmarnowac, wiec zamiast mojego ulubionego kremu, ktorym zwyklam przekladac torty wymyslilam krem przypominajacy w smaku tiramisu ❤ Wyszedl naprawde cudowny 😀 Aksamitna, gesta konsystencja, cytrynowa nuta podkreslona alkoholem i niebanalny smak 🙂
Krem nie zawiera smietany kremowki, ani masla. Bazuje sie na serkach: mascarpone i kremowym serku typu Philadelphia 🙂 Moze sluzyc nam jako samodzielny deser w pucharku z dodatkiem owocow, ciasteczek i polewy, lub jako masa do ciasta. Przelozylam nim ciasto czekoladowe w formie tortu Chanel ❤
Polecam 🙂 To jeden z najlepszych kremow jakie stworzylam do tej pory 😉
Krem al´a tiramisu
- 250 g serka mascarpone
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia
- 2 zoltka
- 6 lyzek cukru
- 2 lyzki soku z cytryny
- 1 kieliszek wodki
- kilka kropli ekstraktu waniliowego/ ziarenka z polowy laski wanilii
Zoltka i cukier przekladamy do szklanej miski i lekko mieszamy za pomoca trzepaczki. Mise ustawiamy na garnku z gotujaca sie woda, tak by dno miski nie dotykalo powierzchni wody. Zoltka ubijamy do momentu rozpuszczenia sie krysztalkow cukru. Masa powinna zgestniec i nabrac jasniejszego koloru. Wtedy sciagamy miske z garnka i ubijamy jeszcze przez ok. 5 minut.
W duzej misce laczymy serek mascarpone, serek kremowy, mase z zoltek i pozostale skladniki. Miksujemy do uzyskania gestej konsystencji. Przechowujemy w lodowce 🙂
Smacznego 🙂
Wygląda bardzo delikatnie, pyszny musiał być:)
mmm do wypróbowania!
No Klaudia ten krem poprostu stworzylas dla mnie:) dzieki wielkie!!!!!!!!!!!
pyszności, ślinka cieknie:)
Pingback: Najlepsze ciasto czekoladowe | Chochlikikuchenne
świetny pomysł,na pewno spróbuje taki zrobić 🙂
Dziekuje 😉
Czekam na opinie jak smakowal 😀
Oooo ja tez go mam w planach. Wyglada smakowicie a jeszcze lepiej pewnie smakuje. Juz mi slinka cieknie mniam mniam
krem zrobiony!
jest pyszny! polecam! ❤
Bardzo sie ciesze 😀
Dziekuje za Twoja opinie ❤