Macie ochote na pyszny obiadek? Jesli tak to zapraszam na tarte ze szpinakiem i lososiem na ciescie francuskim 🙂 Przyznam, ze baaardzo sobie dogodzilam tym daniem, bo kocham zarowno szpinak jak i lososia. Moje kubki smakowe szalaly ze szczescia haha 😀 Mam nadzieje, ze tarta znajdzie jeszcze wielu fanow! Mojej rodzince smakowala tak bardzo, ze nie obylo sie bez dokladek.. to chyba najlepsza rekomendacja! 😀 Zapraszam do stolu! Rozgoscie sie i przygotujcie talerze. Z ogromna przyjemnoscia nakarmie Was wszystkich 😀
Skladniki
- ok 500g mrozonego szpinaku
- 2 lyzki gestej smietany
- 400-500g filetow z lososia
- 2 zabki czosnku
- ok 2 lyzek oliwy
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- sol
- pieprz
- 1 cytryna
- parmezan
SOS BESZAMELOWO-SEROWY
- 500 ml mleka
- 5 lyzek masla
- 5 lyzek maki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 lyzeczki tartej galki muszkatolowej
- sol i pieprz
- ok. 150 g startego zoltego sera
- ser z niebieska plesnia ( u mnie Castello Blue) -kilka plasterkow- dalam ”na oko”
Wykonanie
SZPINAK
W glebokiej patelni rozgrzac oliwe i wrzucic szpinak. Nastepnie dodac przecisniety przez praske czosnek. Odparowac nadmiar wody, doprawic sola i pieprzem, dodac lyzeczke soku z cytryny i dwie lyzki smietany. Wymieszac i zdjac z palnika.
SOS BESZAMELOWY
Teraz mozemy przygotowac sos beszamelowy. Maslo rozpuscic w rondelku na malym ogniu. Nastepnie dodac make i wymieszac trzepaczka do polaczenia sie skladnikow. Porcjami wlewac po troche mleka uwazajac, zeby nie powstaly grudki i mieszac bardzo energicznie. Sos powinien zgestniec. Pilnowac, zeby sie nie przypalil. Na koniec doprawiamy sos sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Dodac ser zolty i ser plesniowy. Wymieszac, a kiedy sery sie rozpuszcza zestawic z palnika. Ostudzic i dodac jajko. Wymieszac.
Gotowym ciastem francuskim wylepic forme do tarty, spod nakluc widelcem i podpiec w 200°C przez ok 10 min.
Lososia przyprawic sola i pieprzem, skropic cytryna i wstawic do nagrzanego piekarnika po wyciagnieciu formy z ciastem francuskim . Piec przez ok 15-20 min. Losos nie powinien byc suchy (moze byc nawet lekko surowawy), bo tarte bedziemy zapiekac jeszcze ponownie wraz z sosem beszamelowym. Po tym czasie rybe wyjac z piekarnika, rozdrobnic na mniejsze kawawalki za pomoca widelca i wylozyc na podpieczony spod ciasta.
Nastepnie wylozyc szpinak i rozprowadzic rownomiernie na calej powierzchni tarty. Wlac sos beszamelowy, a wierzch posypac startym parmezanem. Piec jeszcze w 200°C przez 15-25 min. Sos powinien sie sciac i zarumienic. Wyciagnac z piekarnika i zajadac sie pysznym obiadkiem 🙂
Tarte podawac na cieplo lub na zimno z kawalkami cytryny.
Smacznego 🙂
Podrzuć tu zaraz kawałeczek bo jak zobaczyłam to cudo to aż mi w brzuchu zaburczało:D
Nie pozwole, zebys byla glodna!!! 😛
Pakuje tarte i jade 😀
Mniam! 🙂 Zjadłabym! 🙂
Zalatwione! 😀 Tobie tez przywioze haha 😀
Dzisiaj zrobilam te wspaniala Quiche…. Jest przepyszna! :0)
Naprawde bardzo prosta w wykonaniu, a zapach w calym domu wysmienity. Mysle ze sasiadow kusilo aby wpasc do mnie pod jakims trywialnym pretekstem ;0)
Moj narzeczony (choc dla niege tarta to omlet na pastrie), zjadadal I zachwalal :0))
Dalam jedno jajko I smietane z sola I pieprzem, papryka I serem, wszystko wymiszane razem..
Mozna dodac ser, szynke/ bacon..
Lub dodac jeszcze warzywa jakie sa w lodowce.
Sery rowniez moza dawac rozne, zaczynajac od cheddar, feta, Gorgonzola, blue cheese, Parmesan a nawet mozzarella.
Mozliwosci do eksperymentowania wiele!
Smacznego!
Jest mi niezmiernie milo dostawac takie komentarze pelne uznania 😀
Bardzo sie ciesze, ze tarta Wam posmakowala 🙂
Nastepnym razem bedziesz chyba musiala zrobic wiecej i zaprosic sasiadow 😛 ( w ostatecznosci podzielic sie z nimi przepisem) 😛
”Omlet na ciescie” – hahaha 😀 Tego jeszcze nie slyszalam 🙂
Nic dziwnego, ze zachwalal skoro narzeczona tak pieknie sie postarala przygotowujac mu owe danie 😉
Celne uwagi 🙂 Z nadzieniem mozemy eksperymentowac jak nam sie tylko spodoba. Co do serow, to koniecznie musze sprobowac zrobic tarte z mozarella ❤ – dziekuje za inspiracje 🙂
Pozdrawiam! 😀
Klaudia, rozumiem, że można ten ser pleśniowy zastąpić innym serem? Nie jestem fanką serów pleśniowych 🙂
Oczywiscie 🙂 Mozesz go calkowicie pominac 🙂 W sumie wiekszosc serow sie tu sprawdzi 😉