Dzisiaj prezentuje Wam ”oszukane” doughnutsy, czyli ”dietetyczna” (jesli mozna to tak nazwac) wersje donatow 🙂
Zamast kapieli w tluszczu, donaty odbyly przyjemna chwile w piekarniku 😀 .. i w taki sposob pozbylismy sie mnostwa kalorii 😀
Rozowy lukier i kolorowa posypka wygladaja tak kuszaco! Nie sadzicie? Moze dzieki moim doughnutsom uda sie Wam skrasc czyjes serce ?! .. Who knows? 😀
Przepis opublikowalam juz wczesniej na starym blogu. Byla to moja walentynkowa propozycja na oslodzenie tego okropnego dnia, ktorego nie mam w zwyczaju obchodzic 😉
Przepis zrobil ogromna furore, wiec postanowilam udostepnic go ponownie 🙂
Jak zwykle czekam na Wasze opinie i komentarze ♥
Donuts bez smazenia
Skladniki
- 3 szkl. maki tortowej
- 3 dag drozdzy
- 2 zoltka
- 3 lyzki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1/3 (8 dag=80 g) masla lub margaryny
- szklanka mleka
- skorka otarta z cytryny
- szczypta soli
- tluszcz do wysmarowania formy
Lukier
- 1 bialko
- 1 szkl cukru pudru
- kilka kropel czerwonego barwnika spozywczego (nie za duzo, bo zamiast rozu otrzymamy bordo)
- kolorowa posypka
Wykonanie
Tluszcz roztopic i odstawic do wystudzenia. W cieplym mleku rozpusic drozdze z dodatkiem lyzeczki maki i lyzeczki cukru pudru, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Gdy zaczyn podwoi swoja objetosc dodac : zoltka (1 bialko pozostawic do posmarowania krazkow, a drugie do lukru ), pozostaly cukier , skorke otarta z cytryny i sol. Skladniki wymieszac i dodac przesiana make. Nastepnie dodac tluszcz i wyrabiac ciasto przez ok. 5 min, az bedzie lsniace i sprezyste. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 30-40 min .
Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, dzielimy je na czesci. Z kazdej rozwalkowujemy ok 2 cm placek i wycinami krazki z dziurkami. (Ja uzylam specjalnej foremki, ale rownie dobrze mozna posluzyc sie np. literatka i kieliszkiem)
Na wysmarowanej tluszczem blasze ukladac wyciete krazki. Przykryc czysta sciereczka i odstawic jeszcze na 20 min do wyrosniecia. Piekarnik rozgrzac do 180°C. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowac roztrzepanym bialkiem i piec przez ok. 15 min.
Przygotowac lukier, dokladnie mieszajac wszystkie skladniki.
Upieczone doughnutsy maczac w lukrze, a nastepnie w kolorowej posypce i ukladac na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru swobodnie obciekl.
***Koleczka, ktore pozostaly mi po wycieciu doughnutsow pozostawilam i upieklam razem z doughnutsami. Czy nie wygladaja jak mini paczusie? 🙂
Smacznego! 🙂
Nie dziwię się, że przepis zrobił furorę – te donuty wyglądają wspaniale! I jeszcze w tej polewie, przyozdobione kolorową posypką, przypominają mi typowe amerykańskie filmy 🙂 Z wielką chęcią pokuszę się o zrobienie takiej wersji fit popularnych ciastek.
Dziekuje za tak przemily komentarz 😀
Zchecam i czekam na feedback od Ciebie odnosnie tego jak smakowaly 🙂
Super! Lubię takie zdrowsze wersje tradycyjnych potraw! Robiłam kiedyś drożdżowe, w wersji odchudzonej a w smaku nie ma różnicy, za to o wiele mniej kalorii 😉
Dziekuje 🙂
Ja tez, dlatego zamierzam dodawac wiecej postow z przepisami na odchudzone potrawy i ciasta 🙂
Zdrowsze nie znaczy mniej smaczne 🙂
Super pomysł! Wczoraj jadłam kupne niesmaczne donuty, więc chętnie przygotuję sobie Twoją wersję i zjem domowe – a jako, że bez kąpieli w tłuszczu, to dodatkowo jestem zachwycona 🙂
Ja od kupnych trzymam sie z daleka, bo przeraza mnie mysl o zjedzeniu paczusia, ktory wczesniej topil sie w loju..brr 😛
Dziekuje Ci bardzo i polecam 😉
To coś dla mnie 🙂
Super 😀
W takim razie pozyczaj przepis i upiecz sobie porcyjke odchudzonych donutow 😉
zapisuję, kiedyś już robiłam, ale nie byłam zadowolona, może tym razem się powiedzie:)
no i nie trzeba mieć tej foremki na donaty z dziurkami której nie posiadam 😉
Mam nadzieje, ze moj przepis Cie zadowoli 😉
Widzialam w sprzedazy specjalne maszynki (jak gofrownice) do donatow, ale nie mam zamiaru sobie takiej sprawiac, skoro istnieja bardziej ekonomiczne sposoby na wykrawanie i pieczenie donutsow 🙂
Moje serce już skradłaś – ale to było daaaawno:D Bo jak Cię nie kochać za takie pyszności ❤
Nawet nie wiesz jak cudownie to slyszec akurat w tym momencie ❤
Muah :*
cudne są! przepis rewelacja! biorę bez poprawek 🙂 będę je robić nie raz! ten pierwszy raz mnie do tego zachęcił na dobre 😀 pozdrawiam
Wspaniale! 🙂
Dziekuje za feedback 😉 Zawsze jest mi niezmiernie milo czytac komentarze od tych, ktorzy wyprobowali moje przepisy i maja mi cos do powiedzenia na ten temat 😀
Ogromnie sie ciesze, ze moje ´´fit paczusie´´ Ci posmakowaly 😀
Sciaskam 😉
Czy smakują podobnie jak donuty? Czy raczej jak bułeczki?
Nie ma co sie oszukiewac. 🙂 Wykluczenie procesu smazenia sprawia, ze donuty przypominaja bardziej delikatne buleczki niz prawdziwe paczusie z dziurka, ale nie ujmuje im to smaku 🙂 Cos za cos 😉 – to tak jak w przypadku frytek smazonych i pieczonych 😀
ile sztuk wyjdzie?
Z tego co pamietam, to wyszly mi 2 blachy 🙂
ale wychodziły z tego duże oponki i jeszcze małe pączusie ? to tak mniej więcej ile dużych , ile małych ?
Paczusie to wyciete dziurki z oponek, wiec wychodzi ich tyle samo 🙂
Nie pamietam dokladnie ile sztuk.
Mysle, ze ok. 15-20 🙂
Ile sztuk donutów wychodzi z jednej porcji ciasta?
ok. 15-20 sztuk 🙂
Pingback: Najlepsze pączki | Chochlikikuchenne