Wiem ze wielu z Was obralo sobie na cel poprawienie swojej sylwetki w Nowym Roku. Jedni chca schudnac, inni zaczac odzywiac sie bardziej racjonalnie. Tym oto przepisem rozpoczynam wiec ciag wpisow o zdrowych i dietetycznych potrawach, ktore pomoga Wam spelnic swoje marzenia i poczuc sie lekko i zdrowo 🙂
Owoc granatu to prawdziwa antyoksydantowa bomba 🙂 Wiedzieliscie, ze granat wzmacnia nasz system odpornosciowy i chroni przed rakiem prostaty? Czerwone ziarenka, ktorych uzylam do salatki maja przyjemny slodko- kwasny smak. Tak sie zastanawiam dlaczego granat ma taka nazwe a nie inna.. I wiecie co? Chyba juz wiem 😀 Mozliwe, ze ma to zwiazek z trudem jaki trzeba wlozyc w dobranie sie do pozadanych ziarenek kryjacych sie pod twarda skorka i gorzka biala blona. Przy ´´rozbrajaniu´´granata nalezy uwazac, bo przy krojeniu i wydobywaniu ziarenek lubi tryskac sokiem, ktory barwi ubrania na fioletowo. <<Trzeba sie z nim obchodzic delikatnie jak z granatem>> 😛
Salatka jest bardzo sycaca, wiec sprawdzi sie w formie lekkiego, dietetycznego obiadu. Oczywiscie mozemy podac ja z grillowanym drobiem, tofu, tunczykiem, lososiem czy pulpecikami. Wszystko zalezy od tego na co akutalnie macie ochote 🙂
Salatka z granatem, gruszka i pomarancza.
- 1 owoc granatu
- 2 pomarancze
- gruszki z syropu
- kapusta pekinska
- 2 kromki chleba: zytni/ pumpernikiel
DRESSING
- 0,5 lyzeczki platkow chili
- skorka z pomaranczy
- sok z polowy pomaranczy
- 1 lyzka oliwy
- 2 lyzki syropu z gruszek
Umyte i osuszone liscie kapusty pekinskiej kroimy w cienkie pasma i ukladamy na talerzu/polmisku na ktorym chcemy podac salatke. Jedna pomarancze nalezy sparzyc wrzatkiem, a nastepnie zetrzec z niej skorke na tarce o drobniutkich oczkach.
Pomarancze obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W taki sam sposob kroimy gruszki z syropu odsaczajac je lekko z nadmiaru plynu. Owoc granatu przepolawiamy i wydrazamy z niego czerwone nasionka, pozbywajac sie bialej gorzkawej blonki. Wszystkie owoce ukladamy na talerzu z kapusta pekinska.
Chlebek zytni /pumpernikiel opiekamy w tosterze i kroimy na mniejsze kwadraciki, tak by powstaly nam mini grzanki. Ukladamy na talerzu z salatka.
DRESSING
Do szklanki wlewamy sok z polowy pomaranczy, 2 lyzki syropu uzyskanego z gruszek w puszce, 1 lyzke oliwy, dodajemy skorke otarta z pomaranczy i pol lyzeczki platkow chili.
Salatke polewamy dressingiem tuz przed podaniem 🙂
Smacznego 🙂
Sałatkę zjadłabym chętnie ,choć ani się nie odchudzam ,ani nie chcę przytyć.
Ale przeciez tej salatki nie trzeba jesc wylacznie bedac na diecie 😉
Ja tez sie nie odchudzam, ale postanowilam zrobic dobrze wlasnemu organizmowi, bombardujac go pysznymi witaminkami 🙂
Właśnie to miałam na myśli .
Pyszna sałatka! Jeśli chcesz możesz dodać przepis do przepisu miesiąca w styczniu, którego temat to „dietetycznie i zdrowo”
Pozdrawiam!
Dziekuje za zaproszenie 😉
Pozdrawiam wzajemnie 🙂
Uwielbiam takie przepisy, sałatka wygląda pysznie. Muszę koniecznie wypróbować. A co do rozbrajania granatu to słyszałam, że dobrym sposobem jest wrzucić granat do lodowatej wody z kostkami lodu na kilka minut i potem pestki powinny łatwo same odchodzić 😉
Bardzo mi milo i zachecam do sprobowania 😀
Dziekuje za rade! 🙂 Z pewnoscia z niej skorzystam 😉
Pingback: Zdrowe batony |