Taa-daam 😀 Oto kolejny z serii zdrowych przepisow. Tym razem przedstawiam Wam szarlotke z kaszy jaglanej.To zdecydowanie najlepsze z bezmacznych, zdrowych ciast jakie do tej pory upieklam.
Sama nie moge uwierzyc, ze ciasto do ktorego nie dodalam ani grama bialego cukru wyszlo tak slodkie i pyszne 🙂 Nie znajdziecie w nim tez masla, margaryny, oleju czy tluszczy innych niz te, ktore naturalnie wystepuja w kokosie. Jako slodzika uzylam rodzynek i suszonych daktyli- zdrowo, naturalnie i naprawde smacznie! 🙂 Wiorki dodalam w obawie, ze ciasto bez calkowitej zawartosci tluszczu wyjdzie suche i zakalcowate.
Szarlotka z kaszy jaglanej light
- 1 kg jablek
- 6 sztk. suszonych daktyli
- 0,5 szkl rodzynek
- 0,5 szkl wiorkow kokosowych
- 500 ml mleka kokosowego
- 1,5 szkl kaszy jaglanej, surowej
- 1 lyzka cynamonu
- 1 cytryna
+ serek homogenizowany i rodzynki do dekoracji
Wykonanie
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180°C i sparzenia cytryny we wrzacej wodzie. Nastepnie scieramy z niej skorke, rolujemy dlonia po blacie (zeby ja zmiekczyc), kroimy na pol i wyciskamy sok.
Jablka obieramy i scieramy na tarce (na oczkach do warzyw). Dodajemy skorke i sok z cytryny i mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy sucha kasze jaglana, rodzynki, wiorki kokosowe i mleko kokosowe.
Daktyle pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Nastepnie przekladamy do foodprocessora wraz z 1/4 naszych startych jablek i lyzka cynamonu. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Chodzi o to, zeby rozdrobnic daktyle, ktore sluza nam tutaj jako naturalny slodzik zastepujacy bialy cukier. Zblendowane jablka dodajemy do startych jablek i mieszamy. Nasza owocowa masa moze teraz trafic do miski z kasza. Calosc nalezy dokladnie wymieszac i przelac do tortownicy ( u mnie) Ø 24 cm wyscielonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkladamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy przez 50-60 min.
takie szarlotki bez wątpienia można zajadać non stop – a co najlepsze, równie pyszne są i pełne zdrowia! 🙂
Dokladnie tak jak mowisz 🙂
Bajeczny przepis, do wypróbowania jak najszybciej. W końcu wiosna idzie, trzeba by się pozbyć zimowych zapasów nagromadzonych od przeróżnych ciast i deserów 🙂
Dziekuje i polecam 🙂
O taaaak 😀 Wiosna naklada na nas mala presje gubienie kilogramow 😛
wow muszę zrobić, tak ładnie wygląda do tego zdrowa do tego ja lubię kaszę jaglaną i kocham jabłka więc to coś dla mnie! 🙂
Dzieki ❤
A widzsz? Czyli kombinacja wprost dla Ciebie 😉
Wygląda naprawdę pysznie! 🙂
Uwazam, ze smakuje tak samo 🙂
Zdrowo i smacznie! Bardzo lubię jaglane wypieki 🙂
To moz pierwszy jaglany wypiek, ale nie ostatni 😀
Mam ochote wyprobowac jaglane brownies.. ❤