Sernik na kruchym spodzie o smaku kakao z brzoskwinkami z puszki prezentuje sie naprawde dostojnie, a smakuje wspaniale 🙂 Masa serowa jest przyjemnie wilgotna i aromatyczna, a owoce swietnie wzbogacaja smak i dodaja nowej struktury 🙂 Kakao rownowazy slodycz i dodaje zdecydowanego koloru. To jeden z wypiekow, ktore goszcza u mnie wylacznie przy wyjatkowych okazjach. Pierwsza blacha sernika krolewskiego mojego wykonania, powstala kilka lat temu na urodziny mojego ukochanego Dziadka. Kazdy kes tego ciasta juz na zawsze bedzie mi przypominal o Jego promiennym usmiechu i radosci jaka rozsiewal wszedzie tam gdzie sie pojawil. ❤
Wielkanoc to szczegolny czas, wiec nie moglam sie oprzec przed upieczeniem tego serniczka. Moze i Ty sprobujesz? Mysle, ze sie nie zawiedziesz 🙂
Ciasto
- 4 czubate lyzki ciemnego kakao do wypiekow
- 3 szklanki maki
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Margaryne siekamy z cukrem i maka. Dodajemy jajka i wyrabiamy sprezyste ciasto. Dzielimy na 2 rowne czesci, z czego jedna nalezy rozwalkowac, przelozyc do blachy i podpiec przez 15 minut w 180°C. Druga czesc ciasta zawijamy w folie spozywcza i wkladamy do zamrazalki.
Masa serowa
- 1 kg twarogu (sera z wiaderka)
- 300 g serka philadelphia ( mozna zastapic twarogiem)
- 75 g masla/ margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- ziarenka z polowy laski wanilii
- 1 duzy budyn waniliowy/smietankowy (70 g)
- puszka brzoskwin
Margaryne miksujemy z cukrem i ziarenkami z polowy laski wanilii. Nastepnie dodajemy po jednym jajku caly czas miksujac. Kiedy masa stanie sie jednolita dodajemy ser- miksujemy. Na koncu wsypujemy budyn w proszku i kontynuujemy miksowanie do polaczenia skladnikow.
Brzoskwinie kroimy w kostke.
Polowe masy serowaj wylewamy na podpieczony spod kakaowy. Na calej powierzchni ukladamy pokrojone brzoskwinie i pokrywamy je pozostala masa serowa. Na wierzch scieramy na tarce ciasto, ktore wczesniej wsadzilismy do zamrazalki.
Pieczemy w 180°C przez ok. 45-55 minut. Kroimy gdy ciasto calkowicie wystygnie. Przechowujemy w lodowce 🙂
Przepis dodaje do akcji :
Mam dwa ulubione serniki – złotą rosę i ten! ❤ O mamo, wygląda cudownie. 🙂
Ja sernika rosy nigdy nie pieklam, wiec musze sprobowac 😀
Dziekuje ❤
mmmm ale apetyczny sernik! Jeszcze takie duże kawałki brzoskwiń zawiera:)))
Dzieki 😉
A brzoskwinki kroila moja siostra 😀 Lubie dobrze wyczuwalny smak owocow 🙂
a ile jajek do masy serowej?
Dziekuje za czujnosc. Dodajemy 4 jaka 🙂
Piękny i z pewnością pyszny serniczek. Ja piekę (właśnie się dopieka) sernik tiramisu.
Pozdrowienia, wesołych Świąt Wielkanocnych Klaudio 🙂
Dziekuje 🙂 To zdecydowanie moj ulubiony sernik 😉
Sernik tiramisu? Wow! ❤ Brzmi fantastycznie 😀
Buziaki- Wszystkiego dobrego :*
pyszny i klasyczny sernik:) jeden z nielicznych, które toleruje:D
Cudnie wygląda 🙂
Nominowałam Cię do LBL http://nadpaleniskiem.blogspot.com/2014/05/liebster-blog-award.html 🙂 zapraszam!
Dziś robię drugie podejście do tego sernika, za pierwszym razem miałam problem ze zmrozeniem ciasta na wierzch, niby było twarde (podzieliłam na 3 czesci żeby szybciej zmarzlo) a jak tarłam na tarce to robiły się kluchy… 😞
W smaku po upieczeniu bardzo dobre i smaczne.
Czy mogę prosić o wskazówki? Czy coś robię nie tak? – choc postępuje zgodnie z przepisem…
Witaj Moniko 🙂
Nigdy nie mialam takiego problemu i trudno mi powiedziec co moze sprawiac ze z ciasta robia sie kluchy 😦 Czy scierasz ciasto na tarce o grubych oczkach? Ewentualnie mozesz je pokruszyc 🙂
Powodzenia! ❤
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Tak, tarłam na grubych oczkach. A czy dodanie większej ilości mąki może rozwiązać problem? Moje ciasto wyszło dość miękkie i lepkie.
Mysle ze niewielka ilosc maki powinna pomoc, poniewaz zagesci nieco ciasto, ktore stanie sie bardziec kruche, tym bardziej ze ciasto wyszlo Ci lepkie😊 Ugniatajac dodawaj stopniowo maki do momentu az poczujesz az konsystencja ciasta Ci odpowiada😊 Mam nadzieje ze tym razem wyjdzie idealnie💖
Zaraz się zabieram, dam znać 😊
Większa ilość mąki rozwiązała problem, pyszny! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 😊